Obitelj i mladi

Obitelj je temeljna jedinica društva i korijen naše kulture. Ona predstavlja djetetov prvotni izvor bezuvjetne ljubavi i prihvaćanja te utječe na naš odnos prema drugim ljudima tijekom cijelog života. Obitelj je neprekidan izvor ohrabrenja i sigurnosti koji dijete osnažuje da s povjerenjem zakorači u veći svijet“ – Marianne Neifert

Današnji svijet ne cijeni obitelj. Pad moralnih vrijednosti u našem društvu doveo je do mnoštva razorenih obitelji. Mi vjerujemo u vrijednost obitelji. Nastojimo stvoriti ozračje koje parove podržava u najvažnijoj životnoj zadaći – podizanju obitelji.

Mladi ljudi trebaju ispravan socijalni kontekst u kojem će se razvijati. Trebaju izići i razvijati se uz poznanstva, ali i dobre uzore od kojih bi mogli učiti.

Odrastanje je redovito teško i napeto iskustvo. Moderno društvo stavlja pritisak na tinejdžere da se prilagode, ali ne postavlja nikakve granice koje bi mlade ljude usmjerile u cjelovit društveni život.

Mladi u Kristovoj crkvi Rijeka poticani su postati dio života crkvene zajednice, radije nego da postanu dio odvojene sub-kulture. Kroz zabavu i poduku nastojimo im ugraditi biblijska načela, radije nego nametati pravila određenog životnog stila.

Vjerujemo da crkva nije dobila zadatak stvarati obraćenike. Njezin zadatak je stvarati učenike. U svijetu bez granica, jedino će oni koji su naučeni slijediti Isusa Krista biti u mogućnosti donositi ispravne odluke u životu.

Jedna od obitelji u zajedništvu Kristove Crkve Rijeka je i obitelj Pejkanović.

Zovem se Đuro, rođen sam 1957. godine. Ukratko ću Vas upoznati sa svojom obitelji i ispričati naše svjedočanstvo.

Sa suprugom Željkom (1958.) imam dvije kćeri, Tanju (1988.) i Sanju (1991.). Svi prihvaćamo Isusa Krista za svog Spasitelja i Gospodara.

Prije obraćenja smatrao sam vjerovanje u Boga osobnim odabirom. Nisam se želio deklarirati vjernikom. Nakon što sam počeo čitati Božju Riječ, otkriveno mi je da sam u zabludi. Tada sam spoznao Božju želju i volju, a to je da budemo Njegovi svjedoci u ovom svijetu, da svjedočimo o Njegovoj milosti i ljubavi, djelu spasenja po Isusu Kristu.

Supruga je oduvjek bila vjernica. Redovito je odlazila u crkvu, ali je služila Gospodu na tradicionalan način.

Zajedno smo počeli čitati Bibliju, obratili se i krstili u zajedništvu Kristove crkve Rijeka u kojoj smo i danas.

Naše kćeri smo poticali na čitanje Biblije, ali mi sami ne možemo ništa ako nas Gospodin ne potakne. Krist je taknuo i njihova srca. Spoznale su ljubav i milost Božju. One su također prihvatile Krista kao svog Spasitelja i krstile se.

Krist je i za nas učinio mnoga čuda. Mene je oslobodio ovisnosti od cigareta u kratkom vremenu. Naša mlađa kći Sanja nije mogla izgovoriti slovo „r“, liječnici su sugerirali kirurški zahvat, jer je to bio jedini način kojim bi mogla riješiti taj problem. Zavapili smo Bogu. Sljedeći smo dan stali pred Boga i zatražili da Sanja u ime Isusa Krista izgovori slovo „r“, istog trenutka ga je izgovorila i do današnjeg dana ga nije izgubila, a operacija nije više bila potrebna.

Krist je ponovno uslišao našu molitvu i odgovorio na našu potrebu.

Postoje mnoga svjedočanstva o tome što je Krist učinio i čini u našem životu i životu naših bližnjih (prijatelja, članova šire obitelji…).

To je potvrda Njegove riječi da nas, svoju djecu, nikad, ali baš nikad neće ostaviti.

Mnogo puta smo čuli pitanje zašto Bog dopušta neke ružne događaje „dobrim“ ljudima. Vjerojatno da shvatimo koliko smo grešni, koliko je nepravedan ovaj svijet, a kolika je milost i ljubav Njegova prema nama.

Bez Njegove zaštite ništa nema smisla. Mi smo to shvatili, bez Boga ništa ne vrijedi, bez Njegove pomoći ne možemo ništa. On je naša utjeha, snaga, smisao zbog kojeg smo ovdje, a što je najvažnije On je život.

„Ovo vam rekoh, da u meni imate mir. U svijetu ćete imati patnju. Ali, ohrabrite se: ja sam pobijedio svijet!“ – Isus / Ivan 16.33 – Biblija

Sve se mijenja, ali On nikad.