Put, Istina, Život

U samoj srži kršćanstva stoji tvrdnja da je Bog ušao u svoj vlastiti svemir kao čovjek. Biblija izjavljuje da je Isus- Bog Sin i da je Bog učinio ovaj začuđujući korak kako bi nama mogao donijeti spasenje.

Što to za nekoga znači “biti spašen”? Biblija, dakle, ne govori o nekoj plitkoj psihološkoj nelagodi. Ona nudi lijek koji se hvata u koštac sa našim najdubljim potrebama kao što je  stvarno oproštenje, mir s Bogom i iscjeljenje oštećenja izazvanog grijehom u našem životu; to je spasenje koje nudi udio u Božjem životu od sada pa zauvijek.

Pitanje pojedinačnog zlodjela nalazi se u srži Božje namjere da nas spasi. Biblija kaže da nas Bog ljubi, ali on ne može zanemariti naš grijeh, jer učiniti takvo nešto bilo bi nepravedno. Mi živimo u moralnom svijetu, u kojem svaki grijeh povlači za sobom moralnu krivicu (dug). Naš je grijeh taj koji nas je razdvojio od Boga. To je temeljno pitanje koje treba riješiti.

Priča o križu priča je o tome kako je taj dug plaćen, tako da Božja pravda i ljubav mogu biti u skladu. Mi na križu vidimo Boga u Kristu koji umjesto nas na sebe uzima našu kaznu. Naš dug je platio Božanski Sudac. Kristova smrt na Golgoti bila je osobni čin ljubavi i odanosti koji je Bog učinio za svakoga od nas. Biblija opisuje kako je Bog podigao Isusa iz mrtvih i time učinio pristupačnim primanje dara vječnoga života svim ljudima. Kršćani ne slijede mrtvog vođu. Oni imaju intiman odnos sa živom osobom.